Szpinak w kuchni ma wiele zastosowań. Możemy go użyć jako dodatku do dań z makaronem. Po podsmażeniu jako farszu do mięs, naleśników, pierogów, pasztecików z ciasta francuskiego czy zapiekanek.
Pozwala również na nietypowe zastosowania, np. służy jako baza do sosu z którym podajemy nachos, kiedy nudzą się nam klasyczne sosy serowy i chili. Tak przygotowany szpinak może służyć jako dodatek do mięs.
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
3 łyżki masła (najlepiej klarowane)
100 ml śmietany 30%
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
100 g startego żółtego sera
chili, gałka muszkatołowa do smaku
1 opakowanie nachos.
Mrożony szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, szklimy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę z czosnkiem i dodajemy szpinak. Całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy.
Szpinak miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i doprawiamy do smaku chili i gałką muszkatołową.
Przekładamy do formy do zapiekania, posypujemy żółtym serem.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tanio, szybko i smacznie!