Ciasta i ciastka,  Deser

Szarlotka malinowa

Robi się już zimniej więc pora zrezygnować z deserów typowo lodowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeść lody w asyście czegoś ciepłego i aromatycznego – na przykład szarlotki. A żeby nie było schematycznie szarlotka jest malinowa 🙂

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Porcja: 6-8 osób

Deser

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • parę łyżek zimnej wody (tak, aby zlepiły ciasto).

Nadzienie:

  • 600 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru.

Do podania:

  • lody śmietanowe lub waniliowe (wykorzystana Nordis Cadenza Śmietankowa).

Robimy ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko rozdrabniamy mieszadłem miksera.

Dodajemy parę łyżek zimnej wody tak, aby połączyć składniki w jedną kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy w folię lub wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki.

Robimy nadzienie:

Maliny płuczemy na sitku, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Jedną częścią ciasta wylepiamy średnią blaszkę (np. 20 x 30 m), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie owoce. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i przykrywamy nim owoce (rozwałkowane ciasto można przenieść nawijając je na wałek).

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 – 45 min. na złoty kolor. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów.

Deser

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *