Robi się już zimniej więc pora zrezygnować z deserów typowo lodowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeść lody w asyście czegoś ciepłego i aromatycznego – na przykład szarlotki. A żeby nie było schematycznie szarlotka jest malinowa 🙂
Pora: podwieczorek Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas pieczenia: ok. 45 minut Porcja: 6-8 osób
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g masła
parę łyżek zimnej wody (tak, aby zlepiły ciasto).
Nadzienie:
600 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru.
Do podania:
lody śmietanowe lub waniliowe (wykorzystana Nordis Cadenza Śmietankowa).
Robimy ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko rozdrabniamy mieszadłem miksera.
Dodajemy parę łyżek zimnej wody tak, aby połączyć składniki w jedną kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy w folię lub wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki.
Robimy nadzienie:
Maliny płuczemy na sitku, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Jedną częścią ciasta wylepiamy średnią blaszkę (np. 20 x 30 m), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie owoce. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i przykrywamy nim owoce (rozwałkowane ciasto można przenieść nawijając je na wałek).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 – 45 min. na złoty kolor. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów.
Jeden komentarz
iza
ależ pysznie wygląda