Spaghetti z groszkiem, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
23 lipca, 2014
Podobno zielonym groszkiem zajadał się król Ludwik XVI, który nie wyobrażał sobie dania bez tego warzywa. Nic dziwnego – słodycz groszku cukrowego jest niezrównana. Jednak po zebraniu groszek dość szybko traci swój słodki smak. Jeśli mamy groszek w ogródku najlepiej zrywać tylko tyle, ile potrzebujemy w danej chwili. Chyba, że dysponujemy zamrażarką. Groszek doskonale poddaje się procesowi mrożenia i można go przechowywać w takim stanie przez wiele miesięcy.
Składniki (4 porcje):
400 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
150 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystano Nordis Groszek zielony)
4 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
oliwa
starty parmezan, corregio lub grana padano i kilka listków świeżej bazylii
sól do smaku.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente, pomidorki płukamy i kroimy na połówki.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na głębokiej patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i podsmażamy ok. 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy zmrożony groszek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy, aż groszek będzie miękki. Patelnie zestawiamy z ognia i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i skrapiamy oliwą. Porcje wykładamy na talerze i dekorujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.