Poniższy przepis pokazuje dosyć nietypową i bardzo sytą zapiekankę, w której skład wchodzą kluski śląskie i sos serowy.
Jest wiele rodzajów sosu serowego. Do najbardziej znanych należą tradycyjny w kuchni angielskiej sos z sera Cheddar oraz jego francuski ekwiwalent sos Mornay, robiony na bazie sera Gruyere. Sos serowy ma w kuchni wiele zastosowań. Może być dodatkiem do mięs, makaronów, warzyw lub służyć jako dip do nachos. Sos ten świetnie się też nadaje do wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych, warzywnych i z makaronu.
Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie mrożonych klusek śląskich
Sos serowy:
150 ml śmietanki 30%
100 g żółtego sera (łatwo topiącego się)
2 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
świeże listki oregano.
Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamietając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, aby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu łyżką cedzakową i odkładamy na moment na bok.
Do miseczki wlewamy śmietankę i roztrzepujemy ją z żółtkami, dodajemy żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Lekko przestudzone kluski układamy do posmarowanej wcześniej olejem formy do zapiekania lub blaszki i polewamy sosem. Dodajemy parę gałązek oregano oraz posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na 10 minut.