Długo utrzymująca się ładna pogoda spowodowała, że nawet w październiku możemy przyrządzać przetwory warzywne i owocowe. Targowe stragany wciąż uginają się pod ciężarem gruntowych pomidorów. Warto je wykorzystać do zrobienia na zimę pysznego sosu. Tak się składa, że najlepiej do tego celu nadają się pomidory powszechnie spotykane teraz, o jajowatym kształcie, zwane butelkowymi. Inna ich nazwa, to pomidory peretti. Tradycyjnie konserwuje się je w puszkach, jako pomidory pelati, czyli obrane ze skórki. W porównaniu z okrągłymi pomidorami mają znacznie więcej miąższu, a mniej nasion. Dzięki temu idealnie nadają się na sosy, keczupy czy przeciery. Poniższy sos może być wykorzystany do pizzy, makaronów czy zapiekanek warzywnych.
Pora: obiad Rodzaj dania: sos Czas przygotowania: ok. 25 minut Porcja: 5-6 słoików (346 ml) Składniki:
3 ząbki czosnku
3 średnie cebule
1,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, gruntowych)
200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystana Nordis Włoszczyzna)
3 łyżeczki soli
300 ml białego wina
szczypta cukru
3 łyżeczki oregano
3 łyżeczki przyprawy do pizzy
pieprz mielony do smaku
9 łyżek oleju z oliwek.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy pomidory, cebulę, czosnek, wino, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przy otwartej pokrywce 15 minut. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki sos, dodajemy zioła i gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy oliwę z oliwek i gorący sos przelewamy do umytych, zdezynfekowanych (najlepiej w piekarniku) słoików i szybko odwracamy do góry dnem. Jeśli pokrywką któregoś ze słoików nie zostanie zassana, to trzeba słoik pasteryzować ok. 15 minut.