Dodatki,  Obiad,  Zapiekanki

Sos pomidorowy do słoików

Długo utrzymująca się ładna pogoda spowodowała, że nawet w październiku możemy przyrządzać przetwory warzywne i owocowe. Targowe stragany wciąż uginają się pod ciężarem gruntowych pomidorów. Warto je wykorzystać do zrobienia na zimę pysznego sosu. Tak się składa, że najlepiej do tego celu nadają się pomidory powszechnie spotykane teraz, o jajowatym kształcie, zwane butelkowymi. Inna ich nazwa, to pomidory peretti. Tradycyjnie konserwuje się je w puszkach, jako pomidory pelati, czyli obrane ze skórki. W porównaniu z okrągłymi pomidorami mają znacznie więcej miąższu, a mniej nasion. Dzięki temu idealnie nadają się na sosy, keczupy czy przeciery. Poniższy sos może być wykorzystany do pizzy, makaronów czy zapiekanek warzywnych.

Pora: obiad
Rodzaj dania: sos
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 5-6 słoików (346 ml) Sos pomidorowy_01a   Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, gruntowych)
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystana Nordis Włoszczyzna)
  • 3 łyżeczki soli
  • 300 ml białego wina
  • szczypta cukru
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • pieprz mielony do smaku
  • 9 łyżek oleju z oliwek.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy pomidory, cebulę, czosnek, wino, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przy otwartej pokrywce 15 minut. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki sos, dodajemy zioła i gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy oliwę z oliwek i gorący sos przelewamy do umytych, zdezynfekowanych (najlepiej w piekarniku) słoików i szybko odwracamy do góry dnem. Jeśli pokrywką któregoś ze słoików nie zostanie zassana, to trzeba słoik pasteryzować ok. 15 minut. Sos pomidorowy_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *