Tyle odmian sosu bolognese ile kuchni, w których się go przygotowuje. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w drugiej połowie XIX w., niedaleko Bolonii. Pomimo, że sos właśnie temu regionowi zawdzięcza swoje istnienie i sławę, to jest tam jadany jedynie w formie ragu, czyli bez makaronu. Poza granicami Italli sos podaje się zazwyczaj ze spaghetti lub lasagne. Ale poniższy przepis powstał na bazie makaronu penne, którego nazwa oznacza “piórko”.
Składniki (duże porcje dla 4 osób):
300 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystane Nordis Włoszczyzna 450 g)
ok. 4 łyżki oleju
2 cebule
500 g mielonego mięsa wołowego
1 puszka krojonych pomidorów
300 g zagęszczonego sosu pomidorowego
sól, pieprz, suszony majeranek i bazylia do smaku
2 opakowania makaronu penne
ok. 100 g twardego sera (np. parmezan, corregio).
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni z wysokim brzegiem lub w dużym rondlu.
Dodajemy mięso mielone, oprószamy je solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowe.
Dodajemy pomidory, sos pomidorowy i mieszamy.
Dodajemy mrożoną włoszczyznę, ponownie mieszamy i dusimy bez przykrycia, ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu.
Na ok. 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy majeranek i bazylię – ewentualnie doprawiamy sos solą i pieprzem, jeśli jest to potrzebne.
Makaron penne przygotowujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i wykładamy na głębokie talerze dzieląc na porcje. Makaron polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym twardym serem.