Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Za jego pierwowzór uważa się pity już w XVI wieku przez angielskiego korsarza, kapitana Drake’a alkohol o nazwie “tafia”. Był to tani rum, który nie leżakował w beczkach i nie był destylowany. Kapitan zazwyczaj pił go z dodatkiem cytryny i mięty. Rozwój technik destylacji rumu doprowadził w końcu do handlu nim na szeroką skalę i rozprowadził karaibski rum po całym świecie. Dzięki temu mojito zyskało na popularności.
Poniższy drink zamiast tradycyjnego kruszonego lodu zawiera kruszony, smakowy lód wodny.
Pora: dowolna Rodzajdania: drink Czasprzygotowania: ok. 5 minut Porcja: 1 osoba
Składniki:
lody wodne w kolorze zielonym, o łącznej objętości ok. 100 ml (Wykorzystany Nordis Klaps zielona moc)
1 limonka
garść świeżych listków mięty
40 ml rumu
niegazowana woda mineralna.
Limonkę myjemy i kroimy na 8 części. Wrzucamy do dużej szklanki i wyciskamy ją za pomocą tłuczka barmańskiego. Nie można tego robić zbyt długo gdyż napój może stać się gorzki. Następnie dodajemy zgniecione w dłoni listki mięty. Zasypujemy wszystko połową skruszonych za pomocą blendera lodów wodnych, wlewamy rum i delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą długiej łyżki barmańskiej). Uzupełniamy resztą skruszonych lodów i wodą mineralną. Dekorujemy listkami mięty.