Sernik na marchewkowym spodzie
Tym razem przepis-prowokacja, ponieważ zdecydowanie nie należy do szybkich w wykonaniu, ani nie jest najtańszy. Natomiast zdecydowanie jest świąteczny. Rolę spoiwa masy serowej zazwyczaj odgrywa mąka. W tym przepisie spoiwem są wyłącznie jajka.
Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto, sernik
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia spodu: ok. 30 minut
Czas pieczenia masy serowej: ok. 105 minut
Porcja: ok. 18-20 osób
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 2 plastry ananasa
- 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 40 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
- 100 ml oleju (wykorzystany olej kokosowy).
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 0,5 kg mascarpone
- 2 szklanki cukru (sernik nie będzie bardzo słodki)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 7 jajek
- 2 żółtka
- 70 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1/2 szklanki rodzynek.
Robimy spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i wszystko mieszamy.
Mrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minuty, przecedzamy i miksujemy na papkę za pomocą blendera (jeśli trzeba odciskamy). Ananasa drobno kroimy i również odciskamy. Orzechy drobno siekamy.
Do drugiej miski wkładamy marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania.
W trzeciej misce ubijamy jajka aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż masa będzie jasna i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach wlewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.
Do masy dodajemy zawartość miski z marchewkę i mieszamy krótko i delikatnie mikserem lub łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy zawartość miski z mąką i również łączymy składniki tak, jak poprzednio. Ciasto wykładamy do tortownicy o przekroju 25-27 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C / 155 z termoobiegiem (do chwili kiedy patyczek, którym sprawdzamy stan ciasta będzie suchy).
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W chwili wykładania masy serowej ciasto może być jeszcze ciepłe.
Robimy masę serową:
Do dużej miski wkładamy ser twarogowy oraz ser mascarpone. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy żółtka, śmietankę, proszek budyniowy, cukier i cukier z wanilią. Miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. To norma i nie należy się martwić, że ciasto się nie upiecze.
Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika / 165 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 90 minut.
Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając tylko drzwi wyłączonego piekarnika, a dopiero po lekkim ostudzeniu go wyjmując. Chłodny sernik obkrawamy nożem, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Dekorujemy w dowolny sposób. Tutaj cukrem pudrem, gwiazdkami czekoladowymi i złotymi wiórkami.