Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser,  Święta,  Święta Bożego Narodzenia

Sernik korzenny na daktylowym spodzie

Święta tuż tuż i niebawem zacznie się kulinarne szaleństwo w kuchni. Świąteczny czas to taki w którym można pozwolić sobie na żywieniowe grzeszki. To okres, w którym zdecydowanie większość osób nie liczy kalorii.  Jednak czasem można, a nawet warto przyrządzić coś dietetycznego, a równie smacznego. Wtedy po świętach nie dozna się szoku po stanięciu na wadze i nie będzie trzeba przejść na szybką dietę redukcyjną przed Sylwestrem. Dziś akurat przedstawiam prosty przepis na lekki i korzenny sernik, nie wymaga mielenia sera, wystarczy mieć sprawny blender. Ciasto nie jest na tradycyjnym kruchym spodzie zawierającym kostkę masła, cukier oraz sporą ilość mąki. Zamiast tych składników użyłam tahini i daktyle, które nadadzą wypiekowi słodycz i ciekawy smak. Masa sernikowa jest z dodatkiem mleczka kokosowego, przez co ciasto nabrało kremowej konsystencji, a dodatek korzennych przypraw sprawił, że już czuć święta.

Pora: podwieczorek

Rodzaj dania: deser

Czas przygotowania: ok. 25 min.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Składniki na spód daktylowy:

  • 85 g. daktyli
  • 10 g. tahini
  • 20 g. mąki gryczanej
  • 15 g. mąki kokosowej
  • 5 g. kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę twarogową:

  • 260 g. twarogu półtłustego
  • 320 g. twarogu tłustego
  • 165 g. mleczka kokosowego
  • 30 g. kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 20 g. proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 3 łyżki erytrytolu/ ksylitolu

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 10 g. masła
  • 15 g. kakao
  • 1/2 łyżki erytrytolu

Daktylowy spód

Daktyle wsypać do miski i zalać wrzątkiem, odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie odlać wodę dodać tahini i zblendować tak aby masa była gładka. Później wsypać mąkę gryczaną i kokosową, kakao oraz cynamon, wszystko razem wymieszać.

Przygotować tortownicę o średnicy ok. 22 cm. obłożoną papierem do pieczenia, na dno wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić. Spód w konsystencji jest lekko klejący, ale po upieczeniu nabierze odpowiedniej chrupkości i nie będzie się kruszył.

Masa sernikowa:

Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Twaróg przenieść do miski, dodać wszystkie składniki prócz ubitych białek, wszystko porządnie zblendować. Gdy masa będzie gładka, łyżką należy przenieść pianę i ostrożnie wymieszać.

Następnie przelać masę sernikową na spod daktylowy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik w nagrzanym jeszcze piekarniku przez ok. 10 min. Po tym czasie ciasto wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Polewa:

Masło stopić, dodać erytrytol, mleko i na końcu kakao, mieszać porządnie aż zgęstnieje. Polać wystudzony sernik polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub dowolnymi orzechami.

Makroskładniki całości:

Energia: 2111 kcal., Węglowodany: 181 g., Białko: 122,5 g., Tłuszcz: 98 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *