Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser

“Sernik” czekoladowo-pomarańczowy z kaszy jaglanej

Ciasto idealnie nadaje się dla osób z alergią na jajka oraz nabiał. Jest w 100% wegańskie, osoby wykluczające produkty odzwierzęce bez problemu mogą po niego sięgnąć. Wypiek z kaszy jest lżejszą odmianą tradycyjnego sernika, idealnie nadaje się dla osób dbających o linie, diabetyków oraz chorych na celiakie. Ciasto wyszło lekkie, kremowe i mocno czekoladowe. Spód na bazie daktyli jest kruchy i słodki. Takie wypieki mogą częściej gościć na stołach naszych domów, gdyż są wartościowe pod względem składników odżywczych. Nie dostarczają „pustych” kalorii, jak ciasta robione metodą tradycyjną. Oczywiście od czasu do czasu można sięgać po coś nie zdrowego, gdyż nie da się być idealnym zawsze i wszędzie. Ale warto do takich sytuacji nie dopuszczać często. O kaszy jaglanej i jej właściwościach pisałam post niżej w przepisie na kotleciki jaglane. Mam nadzieje, że przepis wam się spodoba, dajcie znać jak go wypróbujecie ?

Pora: deser, podwieczorek

Rodzaj dania: ciasto

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Ilość porcji: ok. 9 kawałków

Składniki na masę:

  • 150 g. kaszy jaglanej
  • 80 g. czekolady gorzkiej 80%
  • Łyżka kakao
  • 250 ml. mleka kokosowego
  • 10 g. agaru
  • Ok. 2 łyżki wody
  • Pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • Erytrytol (ilość wedle uznania) ja dałam 3 łyżki.

Spód:

  • 100 g. daktyli
  • 40 g. mąki ryżowej
  • 55 g. płatków owsianych bez glutenowych
  • łyżeczka kakao
  • Pół łyżki oleju kokosowego

Daktyle zalać wrzątkiem odstawić na około 3 godziny. Po tym czasie odlać resztę wody. Zblendować namoczone daktyle z łyżeczką kakao, dodać olej, mąkę ryżową oraz płatki owsiane, wszystko wymieszać. Masa jest dość lepka więc trzeba nią odpowiednio „oblepić” spód tortownicy obłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 185 stopni przez ok. 12 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Kasze jaglaną przepłukać, ugotować na mleku kokosowym. Można dolać trochę wody, by kasza się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać kostki czekolady, erytrytol, kakao oraz skórkę z pomarańczy, wszystko zblendować. Agar zalać wodą i chwilkę gotować, ok. 4 minuty. Później dodać do masy i ponownie zblendować. Na wystudzony spód wylać masę i odstawić do lodówki by stężała.

Makroskładniki całości:

Energia: 1655 kcal., Węglowodany: 258 g., Białko: 38,4 g., Tłuszcz: 50,2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *