Dodatki,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Sałatki i surówki,  Śniadanie i Kolacja

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek

Jajka przepiórcze to prawdziwe rarytasy. W poniższym przepisie zostały wykorzystane jako smaczny i bogaty w mikroelementy dodatek, ale również jako piękny kolorystycznie akcent.

Od jaj kurzych różnią się wielkością i barwą skorupki, ale także większą zawartością aminokwasów egzogennych i mikroelementów. Zawierają też więcej żółtka i są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się również ich spożycie ludziom w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu oraz można je podawać niemowlętom. Innym atutem jajek przepiórczych jest ich długi czas przechowywania – w lodówce potrafią wytrzymać nawet 3 miesiące!

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek_05a

Składniki (2 porcje):

  • 2 pełne garście liści szpinaku (wykorzystany szpinak amerykański)
  • 2 pełne garście dowolnej sałaty lub mieszanki sałat (wykorzystane cykoria endywia, cykoria frisse)
  • 50 g fasolki szparagowej ciętej (wykorzystane Nordis Fasola szparagowa cięta)
  • 1 mała żółta cukinia
  • 8 jajek przepiórczych.

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek_01a

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (wykorzystana różowa sól himalajska).

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek_02a

Szpinak płukamy, suszymy i siekamy jeśli ma duże liście. Wkładamy do salaterek lub do głębokich talerzy razem z mieszanką sałat. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cukinię tniemy na ok. 4 cm paseczki i grillujemy na patelni. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i robimy sadzone z jaj przepiórczych. Na sałatę i szpinak wykładamy fasolkę szparagową i zgrillowaną cukinię. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę. Na wierzch wykładamy sadzone jajka przepiórcze.

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek_04a

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek_03a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *