Ryż, którego używamy do sałatki powinien być sypki, a jego ziarna po ugotowaniu powinny być lekkie i puszyste. Najlepiej te wymagania spełnia ryż długoziarnisty. Nazywany jest tak, gdyż jego ziarna są 4-5 razy dłuższe niż szersze. Specjalną odmianą ryżu długoziarnistego jest ryż basmanti, który nosi nazwę “księcia ryżu” z powodu jego orzechowego zapachu i delikatnych, śnieżnobiałych ziaren.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: sałatka Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
200 g ryżu długoziarnistego (wykorzystany ryż basmanti)
1 cukinia
1 papryka
150 g zielonej fasolki szparagowej (wykorzystana Nordis Fasolka szparagowa cięta)
2 łyżki oleju lub oliwy
1/4 szklanki wody.
Sos:
ok. 5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z limonki
sól, pieprz do smaku.
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i cukinie myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy paprykę, mieszamy, podsmażamy ok 1 minutę i podlewamy wodą.
Dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.
Fasolkę gotujemy (najlepiej na parze) ok. 4 minuty tak, aby była jędrna i nie straciła soczyście zielonego koloru.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy duszone warzywa i fasolkę. Polewamy sosem, dodajemy ryż i mieszamy.