Awokado zwane inaczej, uwaga, “smaczliwką” jest jednym z tych tworów natury, który sprawia kłopot fachowcom od szufladkowania. Wciąż trwają spory czy awokado jest morfologicznie jagodą czy pestkowcem. Szczęśliwie, spór nie ma żadnego znaczenia dla smaku tego owocu, który jest wyjątkowy. Pod zieloną skórką awokado zawiera wyjątkowo tłusty miąższ. Dzięki temu doskonale się rozsmarowuje i dojrzały owoc bywa używany jako zamiennik masła.
Okazuje się, że egzotyczne awokado świetnie komponuje się z europejskimi burakami. W połączeniu z cytryną i koperkiem daje ciekawą w smaku sałatkę.
Mrożoną mieszankę gotujemy we wrzącej wodzie – należy uważać aby nie rozgotować warzyw, powinny być jędrne. Odcedzamy i odkładamy na bok do ostygnięcia. Cytrynę myjemy, sparzamy, osuszamy i ocieramy skórkę. Awokado przecinamy na pół i usuwamy pestkę za pomocą dolnej krawędzi noża.
Owoc obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Koperek płukamy i odkładamy 1 gałązkę do przyozdobienia, resztę siekamy. Do miski wkładamy mieszankę warzywna, awokado, posiekany koperek. W drugiej miseczce mieszamy razem majonez, śmietanę, sok z reszty cytryny i otartą skórkę.
Uzyskany w ten sposób sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po nałożeniu sałatki do salaterek przyozdabiamy ją koperkiem.