Obiad,  Sałatki i surówki

Sałatka z brokuła i kalafiora

Zimą ciężko jest dostać produkty na świeżą sałatkę. Nie oznacza to jednak, że musimy z niej rezygnować. Można zrobić sycącą sałatkę typową dla tej pory roku z produktów, które są łatwo dostępne. Czy wiecie, że niepozorny kalafior – dzięki zawartych w nim witaminach i minerałach – wzmacnia odporność organizmu?

Sałatka z brokuła i kalafiora_01a

Składniki (na 4 porcje):

  • mieszanka warzyw brokuł i kalafior (Wykorzystane Nordis Kids Brokuły z kalafiorem, cena ok. 5,20 zł)
  • 4 jajka
  • 200 g chudego, wędzonego boczku.

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka.

Mieszankę warzyw wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 15 minut.

Boczek kroimy w kwadraciki i smażymy na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący.

Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.

Na talerzu układamy ugotowane warzywa: na zewnątrz brokuła, wewnątrz kalafior. Na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki jajka i polewamy sosem. Całość posypujemy boczkiem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką.

Sałatka z brokuła i kalafiora_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *