Zimą ciężko jest dostać produkty na świeżą sałatkę. Nie oznacza to jednak, że musimy z niej rezygnować. Można zrobić sycącą sałatkę typową dla tej pory roku z produktów, które są łatwo dostępne. Czy wiecie, że niepozorny kalafior – dzięki zawartych w nim witaminach i minerałach – wzmacnia odporność organizmu?
Składniki (na 4 porcje):
mieszanka warzyw brokuł i kalafior (Wykorzystane Nordis Kids Brokuły z kalafiorem, cena ok. 5,20 zł)
4 jajka
200 g chudego, wędzonego boczku.
Sos:
1/2 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu
2-3 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka.
Mieszankę warzyw wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 15 minut.
Boczek kroimy w kwadraciki i smażymy na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący.
Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.
Na talerzu układamy ugotowane warzywa: na zewnątrz brokuła, wewnątrz kalafior. Na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki jajka i polewamy sosem. Całość posypujemy boczkiem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką.