Na śniadanie lub kolację,  Sałatki i surówki,  Śniadanie i Kolacja,  Święta Wielkanocne

Sałatka jarzynowa

Wielkanocne święta zawsze były obchodzone przy obficie zastawionych stołach, ponieważ następowały po długim poście. Dawniej, spożywanie święconki zaczynano zaraz po rezurekcji, odbywającej się początkowo o północy z soboty na niedzielę, a przeniesionej później na wczesne godziny ranne w niedzielę. Po powrocie z rezurekcji gospodarz domu brał półmisek z ćwiartkami święconego jajka i dzielił się nimi z całą rodzina (oraz służbą), składając życzenia szczęścia, zdrowia i wszelkiej pomyślności. Z kolei domownicy biorąc do ręki ćwiartkę jajka składali życzenia gospodarzowi i sobie nawzajem. Zygmunt Gloger, słynny polski historyk, etnograf i archeolog zapisał życzenia kierowane do Pani domu:

“Oby nam łaskawe nieba,
Darów swoich nie szczędziły,
Oby nam nie brakło chleba,
Ani życia, ani siły,
Byśmy byli litośnymi,
W Bogu mogli się weselić,
I wszystkiem z nieszczęśliwymi,
Jak tym jajkiem się podzielić!”

Po życzeniach rozpoczynano wreszcie spożywanie potraw. Dawniej w pierwszy i drugi dzień świąt nie podawano gorących pokarmów; mięsa i inne potrawy jedzono na zimno. Obecnie w pierwszy dzień świąt również zazwyczaj nie gotujemy obiadu, a święcone składa się przede wszystkim z zimnych potraw i przystawek. Jedną z nich jest zazwyczaj sałatka jarzynowa.

DSC_1801a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego marchewki z groszkiem (ok. 4 zł)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 średni ogórki kwaszone
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku.

Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy mrożoną marchewkę z groszkiem i gotujemy parę minut do miękkości (trzeba uważać  aby nie rozgotować). Odcedzamy warzywa na sitku lub durszlaku i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Jajka i ogórki kroimy w kostkę (jeżeli ogórki są zbyt słone należy je przepłukać zimną wodą) i wrzucamy do przestudzonej marchewki i groszku. Dodajemy majonez w takiej ilości aby konsystencja była nie za rzadka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSC_1817a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *