Na śniadanie lub kolację,  Sałatki i surówki,  Śniadanie i Kolacja,  Święta

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

Makrela to bardzo popularna na polskim rynku ryba. Dostępna jest zazwyczaj w formie wędzonej, a ceniona za delikatne mięso i łagodny smak. Makrela zawiera znaczną zawartość tłuszczu. Przede wszystkim frakcji kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega 3 i 6. Wpływają one pozytywnie na pracę układu nerwowego i regulują gospodarkę cholesterolową. Mięso makreli obfituje w witaminy B12, A, D3, a także składniki mineralne jak wapń, fosfor i żelazo. Czyni to je godnym uwagi elementem diety. Nie powinniśmy jednak przesadzać z częstością ich jedzenia. Jak każda wędzona ryba zawiera dioksyny, które nie wpływają pozytywnie na nasz organizm. Makrela jest świetnym składnikiem past do kanapek i sałatek, jak w poniższym przepisie.

Pora: śniadanie
Rodzaj dania: sałatka
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 5-6 porcji Sałatka jarzynowa z makrelą_02a
Składniki:

  • 200 g marchewki z groszkiem (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 średniej wielkości kwaśne jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • połowa wędzonej makreli
  • 1 mała cebula
  • koperek do dekoracji
  • majonez, musztarda, pieprz, sól do smaku.

Marchew z groszkiem wrzucam do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy na sitku do ostygnięcia i odcieknięcia. Odlewamy wodę spod kukurydzy. Następnie przelewamy ziarenka kukurydzy zimną wodą i również zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórki również kroimy w małą kostkę. Jajka obieramy i też kroimy w kostkę. Z makreli zdejmujemy skórkę, wyjmujemy ości i rozdzielamy na małe kawałki za pomocą widelca lub palców (wtedy będziemy mieć pewność, że żadna ość nie dostanie się do sałatki). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce i dodajemy odpowiednią dla nas ilość majonezu i niewielką ilość musztardy. Doprawiamy pieprzem i solą (z solą uważamy, gdyż ogórki i makrela są już słone). Dekorujemy koperkiem. Smacznego!

Sałatka jarzynowa z makrelą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *