Sałata rzymska to po prostu długolistna odmiana sałaty, której główka może przypominać kapustę pekińską. Pomimo, że jej smak jest słodszy i bardziej delikatny niż smak sałaty masłowej czy kruchej, to jej liście są bardziej wytrzymałe i nie tracą kształtu pod wpływem obciążenia składnikami sałatki. Jej smak nie zmienia się również w kontakcie z ciężkimi dressingami. Dlatego świetnie nadaje się do sałatek zawierających sosy na bazie majonezu.
Pora: obiad, kolacja Rodzajdania: sałatka, przystawka Czasprzygotowania: ok. 25 minut Porcja: 1 osoba
Składniki:
1 mała główka sałaty (wykorzystana sałata rzymska)
Zmrożonego brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy z odrobiną cukru tak, aby był jędrny. Przelewamy go zimna wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, studzimy i obieramy. Kroimy w ósemki.
Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem.
Na dużym talerzu układamy umytą i porwaną na kawałki sałatę rzymską. Na sałatę wykładamy brokuły, jajka. Całość polewamy sosem majonezowym i posypujemy startym serem grana padano.