Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser

Sajgonki z bananów

Zimą czasem warto dosłodzić sobie jadłospis. Nie musi być to danie bardzo kaloryczne. Wystarczy wyjść nieco poza kanon i sięgnąć po papier ryżowy i banany. Słodkie sajgonki będą miłym urozmaiceniem szarych, styczniowych dni.

Pora: obiad
Rodzaj dania: deser
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 2-3 osoby

Sajgonki z bananów_02a

 

Składniki:

  • 4 banany
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • olej do smażenia

Do podania:

  • 8 gałek lodów (wykorzystane waniliowe Nordis Cadenza zmieszane z wiórkami z czekolady)

Banany obieramy, odkrajamy końcówki i kroimy na pół. Do głębokiego talerza wlewamy ok. pół szklanki wody i moczymy każdy arkusz papieru ryżowego przez ok. sekundę z każdej strony.

Papier ryżowy rozkładamy na czystym talerzu. W arkusze zawijamy połówki bananów tak jak zawija się sajgonki. Każdą bananową sajgonkę smażymy szybko na głębokim tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy z gałkami lodów.

Sajgonki z bananów_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *