Jak jednym trikiem urozmaicić zwyczajny obiad? Wystarczy zamiast zwykłej panierki zrobić panierkę warzywną, która znacząco zmieni też smak fileta z ryby. Robiąc panierkę z mrożonej mieszanki warzywnej niesamowicie oszczędzamy czas i pieniądze. Mrożone warzywa zawsze wiernie czekają w pogotowiu w zamrażarce. Nie trzeba ich kupować i obierać w kółko. Można używać zawartości opakowania po trochu.
Danie, podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, smakuje wybornie. Przed podaniem rybę można skropić sokiem z cytryny. Jako dodatek można również zastosować dip czosnkowy.
Składniki (4 porcje):
4 mrożone filety z mintaja albo morszczuka
100 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystane Nordis Włoszczyzna)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku.
Filety rybne rozmrażamy w temperaturze pokojowej i kroimy każdy na 3 części (jeżeli rozmrozimy je w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce będą się rozpadać podczas smażenia).
Jajko wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Zmrożoną włoszczyznę wrzucamy na 1 minutę do wrzącej wody, po czym odsączamy na sitku.
Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku, a potem we włoszczyźnie wymieszanej z bułką tartą. Panierkę dociskamy do ryby tak, aby równo przylgnęła do każdego fileta.
Filety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.