Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja,  Święta,  Święta Bożego Narodzenia

Ryba po grecku

Ryba po grecku z Grecją ma wspólnego tyle, że jest podobna do tamtejszego ragout rybnego, zwanego psari plaki. Niemniej to potrawa bardzo smaczna, która składa się z filetów rybnych w sosie warzywnym. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. W niektórych regionach Polski jest podawana na kolację wigilijną.

Pora: Wigilia
Rodzaj dania: danie główne, kolacja
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 – 6 porcji

Święta, szybka kolacja

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (dorsza, morszczuka)
  • połowa cytryny
  • 1 opakowanie (450 g) włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystana Nordis Włoszczyzna)
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • mąką do panierowania
  • tłuszcz do smażenia (wykorzystane masło klarowane.

Filety myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na kilka minut.

Zmrożone warzywa wrzucamy do ok. 250 ml wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu (jeśli jest za dużo płynu, to pod koniec duszenia odkrywamy pokrywkę aby mógł odparować).

Filety rybne oprószamy solą i kroimy na mniejsze kawałki. Panierujemy w jajku i mące oraz smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Święta, szybka kolacja

Po usmażeniu ryby układamy warzywa oraz kawałki filetów warstwami w głębokim półmisku lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do lodówki. Najlepiej przygotować rybę po grecku z wyprzedzeniem, aby smaki zdążyły się “przegryźć”.

Święta, szybka kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *