Ryba po grecku z Grecją ma wspólnego tyle, że jest podobna do tamtejszego ragout rybnego, zwanego psari plaki. Niemniej to potrawa bardzo smaczna, która składa się z filetów rybnych w sosie warzywnym. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. W niektórych regionach Polski jest podawana na kolację wigilijną.
Pora: Wigilia Rodzaj dania: danie główne, kolacja Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 – 6 porcji
tłuszcz do smażenia (wykorzystane masło klarowane.
Filety myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na kilka minut.
Zmrożone warzywa wrzucamy do ok. 250 ml wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu (jeśli jest za dużo płynu, to pod koniec duszenia odkrywamy pokrywkę aby mógł odparować).
Filety rybne oprószamy solą i kroimy na mniejsze kawałki. Panierujemy w jajku i mące oraz smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu ryby układamy warzywa oraz kawałki filetów warstwami w głębokim półmisku lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do lodówki. Najlepiej przygotować rybę po grecku z wyprzedzeniem, aby smaki zdążyły się “przegryźć”.