Po wigilijnej rozpuście przyjemnie jest zjeść coś bardziej lekkostrawnego. Jednak bożonarodzeniowe śniadanie powinno być tak smaczne, jak sama Wigilia. Roladki z szynki w galarecie z warzywami to pyszny, ale i ostry dodatek lub zakąska.
Pora: śniadanie Rodzaj dania: przystawka, dodatek Czas przygotowania: do 40 minut Porcja: 3 – 7 osób
Składniki:
Roladki:
8 plastrów dużej szynki lub 14 mniejszej
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
5 łyżeczek chrzanu tartego
szczypiorek lub szczypior od dymki.
Zalewa:
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (chudego)
10 g żelatyny
150 g mrożonej marchewki z groszkiem (wykorzystane Nordis Marchewka z groszkiem)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.
Robimy roladki:
Jajka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie mieszamy z majonezem, chrzanem i posiekanym szczypiorkiem. Każdy z plastrów dużej szynki przekrawamy na pół, nakładamy część farszu i zwijamy w rożek. Układamy rozetę na dużym, okrągłym talerzu.
Robimy zalewę:
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wrzucamy zmrożoną marchewkę z groszkiem i gotujemy przez parę minut do miękkości warzyw. Zalewę doprawiamy solą i pieprzem, a warzywa odcedzamy na sitku. Do żelatyny wlewamy ok. 3 łyżki zimnej wody, a następnie dodajemy ją do wrzącego bulionu i dokładnie mieszamy. Kiedy bulion ostygnie, zalewamy nim roladki, za pomocą łyżki dodajemy warzywa i odstawiamy talerz do lodówki, aż galareta stężeje.