Deser

Rolada lodowa ze słonym akcentem

Rolada lodowa to ciekawa propozycja na karnawałowe party. Czasem w kuchni liczy się pomysł. W tym wypadku polega na skontrastowaniu smaku precelków z przesłodką masą krówkową, na tle śmietankowo-czekoladowej nuty. Pamiętajmy, że deser nadaje się do spożycia maksymalnie 2 doby od przygotowania.

Pora: deser
Rodzaj dania: lody
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas mrożenia: min. 2 godziny (najlepiej wstawic do lodówki w nocy)

Rolada lodowa z precelkami_05ba

Składniki:

  • 1 litr dowolnych lodów (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa i czekoladowa)
  • 1 opakowanie precelków
  • 1 puszka masy krówkowej.

Rolada lodowa z precelkami_01a

Wyjmujemy lody z zamrażalnika i zostawiamy na ok. 5 -7 minut aby stały się miękkie. Po tym czasie przekładamy je do miski i rozkręcamy mikserem na gładką, dającą się formować masę. Do keksówki lub do czystego pudełka po lodach przekładamy połowę porcji lodów. Polewamy podgrzaną wcześniej w kąpieli wodnej masą krówkową i posypujemy lekko pokruszonymi precelkami.

Rolada lodowa z precelkami_02a

Wlewamy druga porcję lodów, wygładzamy powierzchnię, wsypujemy drugą porcję pokruszonych precelków i polewamy masą krówkową.

Rolada lodowa z precelkami_03a

Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjmujemy z formy i kroimy na plastry.

Rolada lodowa z precelkami_04ab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *