Risotto to potrawa, która na stałe weszła do kanonu sztuki kulinarnej. Bardzo ważnym składnikiem jest ryż – powinien być kleisty i mieć kremową konsystencję. Zazwyczaj do risotto używa się gatunku arborio, jednak ryż jaśminowy również świetnie się nadaje. Jest on odmianą ryżu długoziarnistego i ma śnieżnobiały kolor. Dawniej był uprawiany tylko na królewskie stoły ponieważ jest odmianą wysokiej jakości. Ryż ten nazywany jest jaśminowym ze względu na jego delikatny, jaśminowy aromat. Idealnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych i dań podawanych z ryżem na słodko.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: risotto Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 cebula
2 duże łyżki masła klarowanego lub oleju
2 filety z kurczaka
1 duża szklanka (400 ml) ryżu jaśminowego
150 g mrożonej marchewki (Nordis Marchew kostka)
garść rodzynek
garść suszonych moreli
500 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
dymka
szczypta kardamonu i mielonych gożdzików
sól, pieprz do smaku.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety kroimy w kostkę średniej wielkości i oprószamy solą, pieprzem, kardamonem, goździkami. Morele kroimy w cienkie paski.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę. Dodajemy mięso, zmrożoną marchewkę i smażymy ok. 4 minut.
Wsypujemy wcześniej przepłukany ryż i mieszamy. Dodajemy rodzynki i morele. Wlewamy gorąca wodę lub bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Garnek odkrywamy i (jeśli woda nie odparowała) nakrywamy bawełnianą ściereczką i dusimy jeszcze 5 – 10 minut. Do każdej porcji dodajemy posiekaną dymkę.