Dania główne,  Obiad

Pulpeciki w sosie z zielonego groszku

Warto odejść czasem od rutyny i podać inny niż zwykle sos do mięsa. Do tego celu można wykorzystać groszek. Zielony sos zachęca dzieci do zjedzenia obiadu i jest ciekawym kolorystycznym urozmaiceniem serwowanych w domu potraw.

Pora: obiad
Rodzaj dania: sos
Czas przygotowania: ok. 1 godzina 10 minut
Porcja: 4 osoby

Klopsiki w sosie z zielonego groszku_5a

Składniki:

Pulpety:

  • ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 kromki chleba tostowego
  • masło klarowane do smażenia
  • mąka ziemniaczana do panierowania
  • sól, pieprz do smaku.

Klopsiki w sosie z zielonego groszku_03a

Sos:

  • 450 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis Groszek zielony)
  • 1 mała cebula
  • 400 ml bulionu
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • sól, biały pieprz do smaku.

Klopsiki w sosie z zielonego groszku_01a

Robimy pulpety:

Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na łyżce oleju/masła klarowanego i studzimy. Kromki chleba zalewamy wodą i odciskamy z jej nadmiaru kiedy już zrobią się miękkie.

Do miski wkładamy mięso i mieszamy z cebulą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i  chlebem tostowym.

Klopsiki w sosie z zielonego groszku_04a

Całość mieszamy, po czym formujemy kulki i panierujemy w mące ziemniaczanej. Pulpety smażymy z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia.

Robimy sos:

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożony groszek i blanszujemy ok. 4 minut (groszek nie powinien utracić swojego jasnozielonego koloru). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulę obieramy i szklimy na maśle klarowanym/oleju. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy 400 g groszku, miksujemy za pomocą blendera, wlewamy śmietanę i zagotowujemy.

Klopsiki w sosie z zielonego groszku_02a

Dodajemy resztę niezmiksowanego groszku. Sosem polewamy pulpeciki.

Klopsiki w sosie z zielonego groszku_6a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *