Warto odejść czasem od rutyny i podać inny niż zwykle sos do mięsa. Do tego celu można wykorzystać groszek. Zielony sos zachęca dzieci do zjedzenia obiadu i jest ciekawym kolorystycznym urozmaiceniem serwowanych w domu potraw.
Pora: obiad Rodzajdania: sos Czasprzygotowania: ok. 1 godzina 10 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
Pulpety:
ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 kromki chleba tostowego
masło klarowane do smażenia
mąka ziemniaczana do panierowania
sól, pieprz do smaku.
Sos:
450 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis Groszek zielony)
1 mała cebula
400 ml bulionu
150 ml słodkiej śmietany
sól, biały pieprz do smaku.
Robimy pulpety:
Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na łyżce oleju/masła klarowanego i studzimy. Kromki chleba zalewamy wodą i odciskamy z jej nadmiaru kiedy już zrobią się miękkie.
Do miski wkładamy mięso i mieszamy z cebulą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i chlebem tostowym.
Całość mieszamy, po czym formujemy kulki i panierujemy w mące ziemniaczanej. Pulpety smażymy z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia.
Robimy sos:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożony groszek i blanszujemy ok. 4 minut (groszek nie powinien utracić swojego jasnozielonego koloru). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę obieramy i szklimy na maśle klarowanym/oleju. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy 400 g groszku, miksujemy za pomocą blendera, wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
Dodajemy resztę niezmiksowanego groszku. Sosem polewamy pulpeciki.