Potrawka z perliczki
Perliczka ma jedno z najsmaczniejszych mięs drobiowych. Zapewne dlatego, że ptak ten hodowany jest na otwartych przestrzeniach, karmiony zbożem i warzywami. Ale dziś przyrządzany jest tylko na specjalne okazje. Poniższy przepis można oprzeć na mięsie kury. Jednak czas pieczenia ulegnie wydłużeniu, ponieważ klasyczny drób jest dużo większy niż perliczki. Należy wtedy sprawdzać czy mięso jest już miękkie w trakcie pieczenia.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Porcja: 4-6 osób
Składniki:
- 1 perliczka (porcje)
- 2 średnie cebule
- 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchewka Mini)
- 150 g małych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml białego półwytrawnego wina
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 żółtka
- parę listków świeżego estragonu
- 2 łyżki masła klarowanego
- mąka do oprószenia mięsa
- sól i pieprz.
Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mięso perliczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Porcje obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym, w dużym rondlu (który nadaje się do zapiekania w piekarniku) na złoty kolor z obu stron.
Mięso wykładamy na talerz, a do rondla, na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy wino, wkładamy porcje perliczki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dopóki wino nie odparuje. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na 45 minut. Mięso powinno być miękkie.
Żółtka ucieramy ze śmietanką i dodajemy posiekany estragon. Mięso wyjmujemy z rondla na talerz. Do ciepłego sosu dodajemy masę śmietanową i podgrzewamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając (nie dopuszczając jednak do zagotowania!). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso. Potrawkę podajemy z ryżem.