Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym
17 grudnia, 2015
Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski), jeden ze składników niniejszego przepisu, oprócz niezwykłej nazwy oferuje liczne właściwości zdrowotne, a nawet jest uznawana za afrodyzjak. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 40 minut Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
2 piersi kurczaka
2 średnie cebule
4 średnie ziemniaki
150 g marchwi (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
2 łyżki masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki gorącej wody
200 g ciecierzycy z puszki
1,5 łyżki masła orzechowego
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Cebulę szklimy na 1 łyżce masła i dodajemy ziemniaki i zamrożoną marchewkę. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Filety z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Smażymy w rondlu razem z czosnkiem na drugiej łyżce masła aż się zrumieni. Dodajemy warzywa, wlewamy gorąca wodę i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy masło orzechowe, ciecierzycę i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem lub chlebem pita.