Dania główne,  Obiad

Polędwiczki ze śliwkami

Polędwica to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego. Ma ona bardzo uniwersalne zastosowanie. Polędwica świetnie smakuje jako kotlecik, duszona czy pieczona. Razem ze śliwkami tworzy świetny duet, a wraz z kluskami śląskimi lub ziemniakami pożywne i sycące danie.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas chłodzenia: ok. 1 godziny lub całą noc
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 4 osoby

Szybki obiad


Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g mieszanki leczo “wykorzystana Nordis Leczo”
  • 1 łyżeczka kminku
  • ok. 8 śliwek (mogą być mrożone)
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 200 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • ziemniaki lub kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)

Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w pierścienie. Plastry polędwiczki układamy na talerzu warstwami, a każdą z nich przekładamy cebulą i czosnkiem oraz posypujemy kminkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dzień wcześniej na całą noc.

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.

Na patelnie rozgrzewamy olej. Porcjami smażymy mięso na rumiano z obu stron, a następnie przekładamy je do ciepłego piekarnika.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek szklimy cebulę z marynowania i czosnek. Dodajemy mieszankę leczo, mieszamy i smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy mięso i wlewamy wino. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu.

Szybki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *