Polędwica to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego. Ma ona bardzo uniwersalne zastosowanie. Polędwica świetnie smakuje jako kotlecik, duszona czy pieczona. Razem ze śliwkami tworzy świetny duet, a wraz z kluskami śląskimi lub ziemniakami pożywne i sycące danie.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas chłodzenia: ok. 1 godziny lub całą noc Czas przygotowania: 25 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
1 ząbek czosnku
450 g mieszanki leczo “wykorzystana Nordis Leczo”
1 łyżeczka kminku
ok. 8 śliwek (mogą być mrożone)
parę gałązek natki pietruszki
200 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
sól, pieprz do smaku.
Do podania:
ziemniaki lub kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w pierścienie. Plastry polędwiczki układamy na talerzu warstwami, a każdą z nich przekładamy cebulą i czosnkiem oraz posypujemy kminkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dzień wcześniej na całą noc.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.
Na patelnie rozgrzewamy olej. Porcjami smażymy mięso na rumiano z obu stron, a następnie przekładamy je do ciepłego piekarnika.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek szklimy cebulę z marynowania i czosnek. Dodajemy mieszankę leczo, mieszamy i smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy mięso i wlewamy wino. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu.