Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami
21 sierpnia, 2014
Polędwiczki wieprzowe to niedocenione mięso, traktowane jako ciemniejszy, więc gorszy element schabu. Tymczasem polędwiczki są soczyste, chude i znakomite w smaku. To delikatne mięso nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Dzięki temu można je szybko przyrządzić w całości albo po nafaszerowaniu. Do tego dania świetnie będą pasować kluski śląskie lub pieczone ziemniaki.
Zamiast polędwiczek możemy do poniższego dania wykorzystać ligawę zwaną też “fałszywą polędwicą”. Bywa, jak wskazuje nazwa, że nieuczciwi sprzedawcy oferują ją jako polędwicę, gdyż jest do niej bardzo podobna. Całe szczęście w pewnym stopniu różni się smakiem od polędwicy. W przypadku wykorzystania ligawy należy wydłużyć czas pieczenia dania do 45 minut, gdyż to mięso nie jest tak delikatne jak polędwiczki.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: do 35 minut (15 minut przygotowanie + 20 minut pieczenie) Porcja: 2 osoby
Składniki:
polędwiczka wieprzowa lub zgrabna ligawa (wykorzystano ligawę)
pół słoika suszonych pomidorów
200 g szpinaku mrożonego (wykorzystano Nordis Szpinak)
200 ml śmietany 30%
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
olej do smażenia
kurkuma, słodka mielona papryka, sól i pieprz do smaku.
Jeżeli polędwiczka jest długa, to przekrawamy ją na pół i w każdej części robimy nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstała kieszeń, którą będziemy wypełniać farszem. Mięso oprószamy z zewnątrz przyprawami.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody. Suszone pomidory kroimy drobno i mieszamy ze szpinakiem.
Kieszeń w polędwiczce nadziewamy farszem i obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.
Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso nie myjemy – wlewamy na nią śmietankę i wsypujemy majeranek. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z sosem.