Dania główne,  Obiad

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe to niedocenione mięso, traktowane jako ciemniejszy, więc gorszy element schabu. Tymczasem polędwiczki są soczyste, chude i znakomite w smaku. To delikatne mięso nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Dzięki temu można je szybko przyrządzić w całości albo po nafaszerowaniu. Do tego dania świetnie będą pasować kluski śląskie lub pieczone ziemniaki.

Zamiast polędwiczek możemy do poniższego dania wykorzystać ligawę zwaną też “fałszywą polędwicą”. Bywa, jak wskazuje nazwa, że nieuczciwi sprzedawcy oferują ją jako polędwicę, gdyż jest do niej bardzo podobna. Całe szczęście w pewnym stopniu różni się smakiem od polędwicy. W przypadku wykorzystania ligawy należy wydłużyć czas pieczenia dania do 45 minut, gdyż to mięso nie jest tak delikatne jak polędwiczki.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 35 minut (15 minut przygotowanie + 20 minut pieczenie)
Porcja: 2 osoby

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami_05a

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa lub zgrabna ligawa (wykorzystano ligawę)
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 200 g szpinaku mrożonego (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • olej do smażenia
  • kurkuma, słodka mielona papryka, sól i pieprz do smaku.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami_01a

Jeżeli polędwiczka jest długa, to przekrawamy ją na pół i w każdej części robimy nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstała kieszeń, którą będziemy wypełniać farszem. Mięso oprószamy z zewnątrz przyprawami.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami_02a

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody. Suszone pomidory kroimy drobno i mieszamy ze szpinakiem.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami_03a

Kieszeń w polędwiczce nadziewamy farszem i obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami_04a

Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso nie myjemy – wlewamy na nią śmietankę i wsypujemy majeranek. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z sosem.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami_06a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *