Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Świetnie pasuje do dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Nie uczula bo nie zawiera glutenu, a jej właściwości antywirusowe wspomagają zmniejszanie stanu zapalnego błon śluzowych. Dlatego właśnie mówi się, że kasza jaglana wysusza nadmiar wydzieliny. Dobrze jest więc jeść ją podczas kataru. Oczywiście kaszę można jeść zawsze i wszędzie. Na przykład w placuszkach z dodatkiem marchewki i groszku. Proponuje podawać je np. z sosem pomidorowym i/lub z kiszonymi ogórkami.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne Czas gotowania: 20 minut Czas przygotowania: ok. 25 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
200 g marchewki z groszkiem (wykorzystano Nordis Marchewka z groszkiem)
1 jajko (opcjonalnie)
5 łyżek mąki ryżowej (może być pszenna)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka suszonego tymianku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku.
Kaszę gotujemy wg przepisu na miękko i studzimy. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni. Dodajemy tymianek i zmrożona marchewkę z groszkiem i pokrojona w kostkę nać selera..
Podsmażamy chwilę do miękkości marchewki. Dodajemy również marchew z groszkiem i cebulą. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką niewielkie placuszki i lekko je spłaszczamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jeden komentarz
jolka
Ostatnio jem dużo kaszy jaglanej, ale raczej na słodko, więc chętnie wypróbuję inne smaki, a groszek z marchewką uwielbiam 🙂