Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i groszku

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Świetnie pasuje do dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Nie uczula bo nie zawiera glutenu, a jej właściwości antywirusowe wspomagają zmniejszanie stanu zapalnego błon śluzowych. Dlatego właśnie mówi się, że kasza jaglana wysusza nadmiar wydzieliny. Dobrze jest więc jeść ją podczas kataru. Oczywiście kaszę można jeść zawsze i wszędzie. Na przykład w placuszkach z dodatkiem marchewki i groszku. Proponuje podawać je np. z sosem pomidorowym i/lub z kiszonymi ogórkami.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas gotowania: 20 minut
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4 osoby

Placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i groszku_03a

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g marchewki z groszkiem (wykorzystano Nordis Marchewka z groszkiem)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 5 łyżek mąki ryżowej (może być pszenna)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i groszku_01a

Kaszę gotujemy wg przepisu na miękko i studzimy. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni. Dodajemy tymianek i zmrożona marchewkę z groszkiem i pokrojona w kostkę nać selera..

Placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i groszku_02a

Podsmażamy chwilę do miękkości marchewki. Dodajemy również marchew z groszkiem i cebulą. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką niewielkie placuszki i lekko je spłaszczamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *