Istnieje wiele odmian placków z marchewki. Tych z marchewki mrożonej nie trzeba obierać ani scierać na tarce. Innymi słowy: robi się je błyskawicznie! Placuszki przyrządzone są na słodko i można je podawać z dżemem, śmietaną, cukrem pudrem lub, tak jak poniżej, z serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną mleka.
Składniki:
200 g mrożonej marchewki (wykorzystane Nordis Marchew Kostka, opakowanie 450 g; resztę można odłożyć z powrotem do zamrażalnika)
140 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
sok z 1 dużej pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do pierników
3 łyżki cukru pudru
olej do smażenia.
Pomarańczę myjemy i sparzamy wrzącą wodą przed otarciem skórki. Najlepiej, jeśli pomarańcza nie jest pryskana.
Marchewkę wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu maksymalnie 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok, aby wystygła.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i cukier puder. Dodajemy jajka, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
Miksujemy do połączenia składników.
Do masy dodajemy marchewkę i mieszamy łyżka do połączenia składników.