Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki,  Śniadanie i Kolacja

Placki z marchewki

Istnieje wiele odmian placków z marchewki. Tych z marchewki mrożonej nie trzeba obierać ani scierać na tarce. Innymi słowy: robi się je błyskawicznie! Placuszki przyrządzone są na słodko i można je podawać z dżemem, śmietaną, cukrem pudrem lub, tak jak poniżej, z serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną mleka.

Placki z marchewki_05

 

Składniki: 

  • 200 g mrożonej marchewki (wykorzystane Nordis Marchew Kostka, opakowanie 450 g; resztę można odłożyć z powrotem do zamrażalnika)
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia.

Placki z marchewki_01

Pomarańczę myjemy i sparzamy wrzącą wodą przed otarciem skórki. Najlepiej, jeśli pomarańcza nie jest pryskana.

Marchewkę wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu maksymalnie 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok, aby wystygła.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i cukier puder. Dodajemy jajka, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.

Placki z marchewki_02

Miksujemy do połączenia składników.

Do masy dodajemy marchewkę i mieszamy łyżka do połączenia składników.

Placki z marchewki_03

Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię.

Placki z marchewki_04

Smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego!

Placki z marchewki_06

Przepis został dołączony do akcji Śniadania wegetariańskie.

Wegetariańskie Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *