Takie placuszki to świetna propozycja na drugie śniadanie lub jako dodatek np. do obiadu. Kapusta kiszona ma wiele prozdrowotnych właściwości, zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Dodatkowo stanowi świetne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Kapusta jest niskokalorycznym warzywem dlatego można ją jeść bez obaw :).
Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: ok 15 min.
Porcja: 2 osoby
Składniki:
200 g. kapusty kiszonej
2 jajka
15 g. mąki gryczanej
10 g. zmielonych wiórków kokosowych
sól, pieprz, koperek
jogurt naturalny lub śmietana
masło klarowane do smażenia
Odsączyć wodę z kapusty. Poszatkować ją na drobno. Przełożyć do miski, dodać mąkę gryczaną, kokosową oraz jajka, przyprawić koperkiem, solą i pieprzem. Smażyć na maśle klarowanym. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, posypać koperkiem.
komentarze 2
Karmel-itka
o kurczę! Ale ekstra przepis. Uwielbiamy placki wszelkiej maści, ale z kapusty kiszonej jeszcze nie jedliśmy. Podkradam przepis 🙂
Agata Lazar
Polecam się na przyszłość:)