Brukselka to najmniejsza przedstawicielka rodziny kapustowatych. Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z jarmużem i dlatego jej łodyga, tak jak łodyga jarmużu, jest gruba i mocna. Pomimo twardej łodygi główki liściowe są delikatne i smaczne. Mówi się, że brukselka jest najzdrowszą odmianą kapusty. Posiada bogactwo witamin i innych substancji odżywczych. Niestety, pomimo wielu zalet jest trochę mdła i nawet po połączeniu z łososiem taka zostaje. Aby dodać smaku proponuję przygotować domowy sos na bazie powidła śliwkowego, keczupu i sosu sojowego.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
300 g brukselki mrożonej (wykorzystana Nordis Brukselka)
100 g marchwi
200 g łososia wędzonego na zimno
olej do smażenia
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soli.
Sos:
4 łyżki powidła śliwkowego
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżki sosu sojowego.
Mąkę mieszamy w misce z solą i proszkiem doi pieczenia, a następnie miksujemy z jajkami. Dolewamy ok 200 ml wody i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Brukselkę i marchewkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy brukselkę na ćwiartki. 2/3 pęczka szczypiorku siekamy, a łososia kroimy w kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.
Do głębokiej, dużej patelni wlewamy olej tak, aby na dnie było go ok. 1,5 cm i rozgrzewamy. Wylewamy po ok. 2 łyżki na placek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Sos przygotowujemy mieszając wszystkie jego składniki. Placki podajemy z sosem i posypujemy resztą siekanego szczypiorku.