Czy można zrobić pyszny i szybki deser na patelni? Oczywiście, np. placek jabłkowy, z tym, że patelnię wykorzystujemy nietypowo, ponieważ wkładamy ją do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy danie, aby podać jeszcze ciepłe z gałkami lodów i polane sosem karmelowym.
Pora: deser Rodzajdania: placek Czasprzygotowania: ok. 20 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
Ciasto:
2 łyżki masła
2 jajka
100 ml mleka
40 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
szczypta soli
2 średnie jabłka.
Sos karmelowy:
100 g cukru
1 łyżka wody
100 g słodkiej, płynnej śmietany kremówki.
Do podania:
2/4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane waniliowe Nordis Cadenza).
Robimy ciasto:
Jajka mieszamy z mlekiem, mąką i solą. Dodajemy roztopioną łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy.
Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki.
Drugą łyżkę masła roztapiamy na patelni. Patelnia powinna mieć średnicę ok. 25 cm i powinna dać się włożyć do piekarnika.
Na patelnię wlewamy ciasto, wsadzamy plasterki jabłek tak, aby na siebie zachodziły. Całość wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na ok. 20 minut.
Robimy sos:
Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i karmelizujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dolewamy śmietanę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści, a sos nie stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia do wystudzenia.
Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Podajemy jeszcze ciepłe z gałkami lodów, polane sosem karmelowym.