Ciasta i ciastka,  Deser

Placek jabłkowy z patelni

Czy można zrobić pyszny i szybki deser na patelni? Oczywiście, np. placek jabłkowy, z tym, że patelnię wykorzystujemy nietypowo, ponieważ wkładamy ją do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy danie, aby podać jeszcze ciepłe z gałkami lodów i polane sosem karmelowym.

Pora: deser
Rodzaj dania: placek
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 2 osoby

Placek  jabłkami z patelni_02a

Składniki:

Ciasto:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 40 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka.

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany kremówki.

Do podania:

  • 2/4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane waniliowe Nordis Cadenza).

Robimy ciasto:

Jajka mieszamy z mlekiem, mąką i solą. Dodajemy roztopioną łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy.

Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki.

Drugą łyżkę masła roztapiamy na patelni. Patelnia powinna mieć średnicę ok. 25 cm i powinna dać się włożyć do piekarnika.

Na patelnię wlewamy ciasto, wsadzamy plasterki jabłek tak, aby na siebie zachodziły. Całość wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na ok. 20 minut.

Robimy sos:

Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i karmelizujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dolewamy śmietanę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści, a sos nie stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia do wystudzenia.

Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Podajemy jeszcze ciepłe z gałkami lodów, polane sosem karmelowym.

Placek  jabłkami z patelni_01a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *