Ziemniak to jedna z najbardziej przyjaznych człowiekowi roślin. Został udomowiono przed tysiącami lat. Jest jedną z najchętniej uprawianych roślin na świecie po kukurydzy, ryżu i pszenicy. Zapewne dlatego, że bardzo łatwo przygotować potrawy na jego bazie. Przykład w poniższych przepisie.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: placki Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
500 g ziemniaków
1 cebula
1 jajko
olej lub masło klarowane lub smalec do smażenia
4 pieczarki
100 g mieszanki leczo (wykorzystana mieszanka Nordis Leczo)
100 g startego żółtego sera
sól pieprz do smaku.
Cebulę oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach (jak kto lubi). Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i mieszamy. Jeśli ziemniaki były wodniste, to należy dodać więcej mąki.
Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Placki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i układamy po kilka plastrów pieczarek, około łyżki mieszanki leczo (może być zmrożona). Oprószamy startym na tarce o małych oczkach serem żółtym i pieczemy ok. 5-6 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jeden komentarz
Placki
Super