Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki,  Śniadanie i Kolacja

Pizzerinki z placków ziemniaczanych

Ziemniak to jedna z najbardziej przyjaznych człowiekowi roślin. Został udomowiono przed tysiącami lat. Jest jedną z najchętniej uprawianych roślin na świecie po kukurydzy, ryżu i pszenicy. Zapewne dlatego, że bardzo łatwo przygotować potrawy na jego bazie. Przykład w poniższych przepisie.   

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 3-4 osoby

Pizzerinki z placków ziemniaczanych_02a

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej lub masło klarowane lub smalec do smażenia
  • 4 pieczarki
  • 100 g mieszanki leczo (wykorzystana mieszanka Nordis Leczo)
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól pieprz do smaku.

Cebulę oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach (jak kto lubi). Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i mieszamy. Jeśli ziemniaki były wodniste, to należy dodać więcej mąki.

Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na złoty kolor.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Placki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i układamy po kilka plastrów pieczarek, około łyżki mieszanki leczo (może być zmrożona). Oprószamy startym na tarce o małych oczkach serem żółtym i pieczemy ok. 5-6 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Pizzerinki z placków ziemniaczanych_01a

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *