Pierzynka z chleba i parmezanu do pyz, klusek, kopytek
8 stycznia, 2015
Gdy chcemy zrobić coś do jedzenia naprawdę szybko, a smak klusek z masłem lub bułką już się nam znudził, przydaje się pierzynka. Świetnie nadaje się do pyz lub klusek z mięsem, ponieważ zawarty w niej czosnek podkreśla ich smak. Pierzynka sama w sobie jest tak wyrazista, że pasuje również doskonale do wyrobów garmażeryjnych bez nadzienia.
Pora: obiad Rodzaj dania: dodatek Czas przygotowania: ok. 15 minut Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
50 g masła
1 ząbek czosnku
2 kromki pieczywa tostowego
40 g startego parmezanu/corregio/grana padano
kluski/pyzy/kopytka/pierogi (wykorzystane Pyzy z mięsem Nordis).
Masło rozgrzewamy na niewielkiej patelni i szklimy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokruszone kromki chleba, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.
Ugotowane wcześniej pyzy/kluski/pierogi/kopytka posypujemy pierzynką oraz startym parmezanem. Możemy również dodać posiekanej natki pietruszki.