Piernikowe placuszki dyniowo-marchewkowe to bardzo uniwersalne danie. Nadają się zarówno na obiad, jak i na słodkie śniadanie, kolację lub podwieczorek. Dzięki korzennym przyprawom mają aromat pierników. Do przygotowania potrzebne jest purée z dyni. Placuszki mają piękny pomarańczowy kolor dzięki połączeniu dwóch pomarańczowych warzyw: marchewki i dyni.
Pora: obiad, śniadanie, kolacja, podwieczorek Rodzaj dania: placki Czas przygotowania: do 30 minut Porcja: 2-3 osoby
150 g mrożonej marchewki (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
200 ml mleka kokosowego, migdałowego lub krowiego
1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła
1,5 łyżki cukru
210 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
mała szczypta soli.
Do podania:
konfitura truskawkowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa, powidła śliwkowe lub cukier puder.
Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minut. odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Możemy dolać trochę wody, aby marchewka łatwiej się zblendowała.
W jednej misce miksujemy purée dyniowe z olejem i cukrem. Wlewamy mleko i mieszamy. W drugiej misce łączymy razem wszystkie sypkie składniki i dodajemy do miski z purée i mlekiem. Całość mieszamy. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki (każdy z łyżki ciasta) – po 2 minuty na każdej ze stron. Podajemy z konfiturą truskawkową, brzoskwiniową porzeczkową, powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem.