Ciasta i ciastka,  Święta Bożego Narodzenia

Piernik z marchewką

Na wigilijnym stole oprócz tradycyjnych potraw powinny się znaleźć słodkie wypieki. Piernik to niemalże obowiązkowe ciasto na wigilię. Piernik z marchewką ma tą zaletę, że nie musi leżakować, jest puszysty i bardzo wilgotny.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina

Piernik z marchewką_04a

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 jajka duże lub 3 małe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 100 g masła.

Piernik z marchewką_01a

 

Lukier:

  • 10 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

 

Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości, odcedzamy, blendujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Masło roztapiamy w małym rondelku i również zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy masło i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zblendowaną marchew i wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki.

Piernik z marchewką_02a

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piernik z marchewką_03a

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę.

W międzyczasie robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy wodę i za pomocą łyżki lub drewnianej pałki ucieramy cukier z woda na gładką masę. Lekko ostudzone ciasto polewamy lukrem natychmiast po przygotowaniu i dekorujemy.

Piernik z marchewki_01a