Na wigilijnym stole oprócz tradycyjnych potraw powinny się znaleźć słodkie wypieki. Piernik to niemalże obowiązkowe ciasto na wigilię. Piernik z marchewką ma tą zaletę, że nie musi leżakować, jest puszysty i bardzo wilgotny.
Pora: deser Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki:
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
2 jajka duże lub 3 małe
1 szklanka cukru
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
100 g masła.
Lukier:
10 czubatych łyżek cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości, odcedzamy, blendujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Masło roztapiamy w małym rondelku i również zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy masło i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zblendowaną marchew i wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki.
Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę.
W międzyczasie robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy wodę i za pomocą łyżki lub drewnianej pałki ucieramy cukier z woda na gładką masę. Lekko ostudzone ciasto polewamy lukrem natychmiast po przygotowaniu i dekorujemy.