Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser,  Święta,  Święta Bożego Narodzenia

Piernik z fasoli

Często robiłam różne ciasta ze strączków, zawsze wychodziły świetnie i według mnie smakiem nie odstępowały od tradycyjnych wypieków na bazie mąki. Ty razem postanowiłam zrobić świąteczny piernik z czerwonej fasoli. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie wymaga dojrzewania ciasta prze kilka tygodni, od razu po upieczeniu jest gotowy do spożycia. Jednak muszę stwierdzić, że po ok. 3 dniach był zdecydowanie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. W konsystencji jest wilgotny i puszysty. Wartość energetyczna całego ciasta nie przekracza nawet 900 kcal. Piernik obłożyłam dodatkowo domowym powidłem śliwkowym oraz polałam wierzch czekoladą. Nie zawiera mąki ani cukru, także jest bezglutenowe, odpowiednie dla diabetyków oraz dla osób dbających o linię.

Pora: podwieczorek

Rodzaj dania: deser

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Czas pieczenia: ok 45 min

Składniki na ciasto:

  • 1 puszka czerwonej fasoli 220 g.
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Powidło śliwkowe

Polewa:

  • 10 g. masła
  • 15 g kakao
  • 4 łyżki mleko

Żółtka oddzielić od białek. Fasole konserwową odcedzić na sitku, przepłukać porządnie wodą. Przenieść do miski, dodać żółtka, kakao, przyprawy oraz erytrytol, zblendować . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ją za pomocą łyżki z masą. Ciasto wylać do keksówki, piec ok 45 min w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto należy wystudzić, a następnie przeciąć je w połowie i obłożyć powidłem śliwkowym. Na końcu zrobić polewę. Masło stopić dodać erytrytol, mleko i kakao, wymieszać i jeszcze ciepłą polać wierzch ciasta.

Makroskładniki całości:

Energia: 856 kcal., Węglowodany: 71,5 g., Białko: 48,6 g., Tłuszcz: 35 g.

komentarze 2

Skomentuj Agata Lazar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *