Duszona szynka cielęca z kopytkami
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych kopytek ziemniaczanych (ok. 5 zł)
- 500 g szynka cielęca (część krzyżowa udżca)
- 1 duże jabłko
- pół łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 300 ml soku jabłkowego
- 1 cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól i biały pieprz do smaku.
Cielęcinę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i białym pieprzem. Podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym (nie przypala się tak, jak zwykłe) na średnim ogniu i obracamy, aby przyrumieniła się z każdej strony, a po podsmażeniu wyjmujemy z patelni. Na pozostałym maśle szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Cielęcinę dusimy jeszcze pod przykryciem maksymalnie pół godziny.
Kiedy szynka jest gotowa, nie kroimy jej od razu tylko zawijamy w folię aluminiową i trzymamy w cieple ok. 10 minut. Jeśli będziemy chcieli pokroić szynkę od razu wtedy się zacznie się rozpadać pod naciskiem noża.
Sos spod szynki odparowujemy do żądanej objętości lub dolewamy więcej soku czy wody, jeśli jest go za mało. Połowę jabłka usuwamy, a pozostałą połowę miażdżymy widelcem – będzie tak miękkie, że da się to zrobić z łatwością.
Do filiżanki dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, dolewamy część sosu i mieszamy. Dopiero taką mieszankę wlewamy do całości sosu (inaczej śmietana mogłaby się ściąć).
Do 2-3 litrów osolonej, wrzącej wody wrzucamy pojedyńczo zmrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła lub oleju, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Na talerz wlewamy sos, układamy na nim pokrojoną cielęcinę oraz podzielone na porcje kopytka, które możemy oprószyć cynamonem.
komentarze 3
CookingByFaxiu
mniam mniam jak to pysznie wygląda.
Beata
To dusimy, czy pieczemy?
tanioszybkosmacznie
Oczywiście,że dusimy. Dziękuję za czujność 🙂