Ser Edam jest lekko słony i pikantny i świetnie się topi. Dlatego idealnie nadaje się do gorących zup. Ciepłe grzanki, roztopiony ser i aromatyczna, sycąca zupa, to idealny posiłek dla zmarzniętego człowieka. Jako dodatek do niniejszego przepisu został wykorzystany właśnie ser edamski, czyli polska wersja sera Edammer, który jest produkowany w holenderskim mieście Edam. Ser ten jest sprzedawany w woskowej otoczce i jest bardzo odporny na starzenie, co pomiędzy XIV a XVIII uczyniło go najpopularniejszym serem konsumowanym na statkach i w zamorskich koloniach.
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy kawałki kurczaka. Kiedy mięso się przyrumieni wrzucamy mrożoną zupę pieczarkową. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż wyparuje woda, a warzywa staną się miękkie. Zalewamy całość ok. 3/4 litra gorącej wody.
Gotujemy (również na średni ogniu) ok. 5 minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Bułki lub chleb kroimy na kromki, smarujemy masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Możemy również podsmażyć pieczywo do zrumienienia na patelni.
Gorącą zupę wlewamy do talerzy i posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Podajemy z grzankami. Tanio, szybko i smacznie!
Jeden komentarz
Karolina
mniam, uwielbiam 🙂