Dodatki,  Na śniadanie lub kolację,  Przystawki,  Śniadanie i Kolacja

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Tym razem przepis na pesto, czyli zielony sos na bazie bazylii, oliwy oraz orzechów lub nasion. Nie wykonałam tradycyjnej wersji, z uwagi na brak świeżej bazylii 😀 ale za to miałam sporą ilość świeżego czosnku niedźwiedziego. Część zamroziłam, a z drugiej części zrobiłam pesto. W smaku wyszedł bardziej ostry i wyrazisty, ale mi akurat to odpowiada ? Czosnek niedźwiedzi zasługuje na uwagę za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że w starożytności zaobserwowano, iż niedźwiedzie spożywają go zaraz po przebudzeniu, więc stwierdzono, że działa wzmacniająco na zwierzę więc takie samo działanie będzie mieć na człowieka. Posiada przeciwzapalne właściwości za sprawą związków siarki, które wspomagają układ odpornościowy. Sprawdzi się w prewencji chorób cywilizacyjnych będących plagą XXI wieku. Dużym plusem jest również to, że w porównaniu do czosnku zwyczajnego nie pozostawia przykrego zapachu. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne pesto, polecam spróbować jako dodatek do kanapek oraz makaronów.

Składniki:

  • Duży pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 35 g. oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 g. pestek dyni
  • sól

Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Liście czosnku umyć, następnie osuszyć i pokroić drobno. Wszystkie składniki zblendować aż do uzyskania gładkiego sosu.

Makroskładniki:

Energia: 442 kcal., Węglowodany: 4,9 g., Białko: 2 g., Tłuszcz: 42,8 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *