Dodatki,  Obiad

Pesto z bazylii, ricotty i migdałów

Zasadniczo istnieją dwie podstawowe odmiany pesto – pesto genovese i pesto siciliana. Pierwszemu zielony kolor nadaje świeża bazylia, a drugie kolor czerwony zawdzięcza suszonym pomidorom. Mniej standardowe pesto można przygotować z innych składników pamiętając jednak, że nie może w nim zabraknąć oliwy i prażonych orzechów.

Poniższe pesto przygotowane jest na bazie bazylii, ale zwiera w sobie serek ricotta, śmietanę i migdały. Należy pamiętać, aby nie przygrzewać pesto zawierającego bazylię, gdyż staje się ona gorzka.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek, pesto
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4 osoby

Pesto z bazylii, ricotty i migdałów_04a

Składniki:

  • 120 g ricotty
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 100 g migdałów ( lub orzechów włoskich, nerkowca, laskowe lub pinii)
  • garść świeżych liści bazylii oraz parę listków do dekoracji
  • 1 głęboka łyżka oliwy lub oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • kopytka, gnochcci lub makaron (wykorzystane 2 opakowania Nordis Kopytka ziemniaczane).

Pesto z bazylii, ricotty i migdałów_01a

Migdały prażymy na suchej patelni. Śmietanę wlewamy do rondelka i gotujemy ok. 2 minuty. Dodajemy ricottę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Do wąskiego, wysokiego naczynia  wlewamy śmietanową masę, oliwę oraz wsypujemy uprażone migdały i liście bazylii.

Pesto z bazylii, ricotty i migdałów_02a

Całość miksujemy blenderem na gładką masę. W międzyczasie przygotowujemy kopytka lub makaron wg przepisu na opakowaniu i mieszamy z otrzymanym pesto. Porcje rozkładamy na talerzach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.

Pesto z bazylii, ricotty i migdałów_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *