Zasadniczo istnieją dwie podstawowe odmiany pesto – pesto genovese i pesto siciliana. Pierwszemu zielony kolor nadaje świeża bazylia, a drugie kolor czerwony zawdzięcza suszonym pomidorom. Mniej standardowe pesto można przygotować z innych składników pamiętając jednak, że nie może w nim zabraknąć oliwy i prażonych orzechów.
Poniższe pesto przygotowane jest na bazie bazylii, ale zwiera w sobie serek ricotta, śmietanę i migdały. Należy pamiętać, aby nie przygrzewać pesto zawierającego bazylię, gdyż staje się ona gorzka.
Pora: obiad Rodzajdania: dodatek, pesto Czasprzygotowania: ok. 25 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
120 g ricotty
150 ml gęstej śmietany
100 g migdałów ( lub orzechów włoskich, nerkowca, laskowe lub pinii)
garść świeżych liści bazylii oraz parę listków do dekoracji
1 głęboka łyżka oliwy lub oleju
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku.
Do podania:
kopytka, gnochcci lub makaron (wykorzystane 2 opakowania Nordis Kopytka ziemniaczane).
Migdały prażymy na suchej patelni. Śmietanę wlewamy do rondelka i gotujemy ok. 2 minuty. Dodajemy ricottę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Do wąskiego, wysokiego naczynia wlewamy śmietanową masę, oliwę oraz wsypujemy uprażone migdały i liście bazylii.
Całość miksujemy blenderem na gładką masę. W międzyczasie przygotowujemy kopytka lub makaron wg przepisu na opakowaniu i mieszamy z otrzymanym pesto. Porcje rozkładamy na talerzach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.