Dania główne,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Śniadanie i Kolacja

Penne z brokułami, orzechami i serem greckim

Ser feta to generalnie ser bałkański. Jednak unijne rozporządzenia spowodowały, że wyłącznie Grecja uzyskała prawo nazywania go mianem “feta” (co oczywiście sprzyja podrabianiu). Oryginalna feta jest produkowana z mleka koziego i owczego lub tylko owczego. Podczas produkcji nie jest dozwolone używanie środków konserwujących ani barwiących. Szczegółowe etapy produkcji zostały w Grecji unormowane prawnie i podlegają częstej kontroli. Ten sam los, co fetę, spotkał w Polsce oscypka. Chyba nie trzeba dodawać, że na podróbki zarówno jednego, jak i drugiego sera nie są nakładane takie ograniczenia.

Poniższy przepis zawiera oczywiście ser feta, ale – dla dodania koloru i przeciwstawnego smaku – wykorzystuje również brokuły. Dzięki makaronowi danie jest sycące. Polecane szczególnie wtedy, kiedy się spieszymy, gdyż przyrządzenie go zajmuje zaledwie 20 minut 🙂

Penne z brokułami, orzechami i serem greckim_02a

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • sera greckiego
  • 100 g orzechów włoskich
  • ok. 80 ml oliwy z oliwek lub inny olej (np lniany, który ma delikatny posmak orzechów)
  • świeżo mielony pieprz do smaku.

Penne z brokułami, orzechami i serem greckim_01a

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Brokuły nie powinny być rozgotowane. Ser grecki kroimy w kostkę. Makaron rozkładamy na talerzach, układamy różyczki brokuła, ser, orzechy włoskie. Polewamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Penne z brokułami, orzechami i serem greckim_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *