Dodatki,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Przystawki,  Śniadanie i Kolacja,  Zapiekanki

Papryki faszerowane

Obecnie można kupić dojrzałe papryki przez cały rok. Ale w sierpniu i wrześniu smakują chyba najbardziej – może dlatego, że są stosunkowo tanie i łatwo wybrać dorodne okazy. Papryki do faszerowania powinny być duże, bez przebarwień na wierzchu i fragmentów z miękką skórką – może to świadczyć o tym, że zaczynają się psuć. W tym przepisie wykorzystano mięso wołowe, ale niezależnie jakiego użyjemy warto kupić kawałek mięsa i poprosić o zmielenie w sklepie. Mamy wtedy pewność, że jemy mięso bez konserwantów i niechcianych wypełniaczy takich jak dodatkowy tłuszcz.

Papryki faszerowane_01

Składnik:

  • 3 duże żółte papryki
  • 1 mała cebula
  • 200 g mięsa mielonego (wykorzystane mięso wołowe)
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1 torebka ryżu białego
  • 100 g mrożonej mieszanki leczo (wykorzystane Nordis Leczo)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól do smaku
  • ok. 50 g startego żółtego sera lub sera feta.

Papryki faszerowane_02

Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni na małym ogniu i dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, aż zmieni kolor na brązowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dodajemy ryż i ponownie mieszamy.

Na patelnię wsypujemy zmrożoną mieszankę leczo i przykrywamy na ok. 1 minutę pokrywką. Odkrywamy patelnię, mieszamy całość i dusimy ok. 2 minuty cały czas mieszając.

Papryki faszerowane_03

Farsz odstawiamy na bok.

Papryki myjemy, odcinamy części z ogonkiem, wyjmujemy gniazda nasienne i usuwamy nasiona. Do każdej z papryk wlewamy parę kropli oliwy z oliwek i nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem.

Papryki faszerowane_04

Papryki wkładamy do wysmarowanej oliwą brytfanki lub formy do zapiekania i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie posypujemy czubek każdej z papryk serem żółtym lub feta i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Papryki faszerowane_05

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *