Dania główne,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad

Papryka nadziewana tofu i warzywami

Nadziewana papryka w wersji wegańskiej. Dodatek wędzonego tofu sprawia jakby danie było przyrządzone na bazie prawdziwej kiełbasy. Dlatego sądzę ze nie jednemu mięsożercy potrawa przypadnie do gustu. Tofu jest świetnym źródłem białka w diecie roślinnej, posiada sporą ilość wapnia. Osoby wykluczające nabiał mogą sięgać co jakiś czas właśnie po ten produkt, gdyż zawiera go od 200 do 400 mg. w 100 g. Dla porównania szklanka mleka krowiego zawiera od ok. 250 do 300 mg. wapnia. Dodatkowym atutem jest zawartość żelaza od 5 do ok. 6 mg. na 100 g. produktu. Średnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 8 mg. na dzień, także wystarczy zjeść go trochę ponad 100 g. i dzienna dawka żelaza zostanie dostarczona. Tofu jest świetnym źródłem Izoflawonów, polifenoli o działaniu antyestrogenowym oraz przeciwnowotworowym. Warto sięgać co jakiś czas po ten produkt, nie tylko z uwagi na właściwości, ale również przez walory kulinarne. Na bazie tofu można przyrządzić wiele różnych potraw na słodko oraz na wytrawnie 🙂

Pora: obiad, kolacja

Rodzaj dania: nadziewana papryka

Czas przygotowania: ok. 13 minut

Czas pieczenia: ok. 30 minut

Składniki:

  • 100 g. Tofu wędzonego
  • 70 g. pieczarek
  • 60 g. cukinii
  • 1 duża papryka
  • Ok 120 g. passaty pomidorowej
  • ¼ małej cebuli
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra
  • płatki drożdżowe opcjonalnie

Warzywa oraz tofu pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć na początku cebulę, później tofu i następnie pieczarki oraz cukinie, przyprawić dodać passate i dusić pod przykryciem ok 10 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki. Gotowym farszem nadziać paprykę, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu można posypać płatkami drożdżowymi.

Makroskładniki całości:

Energia : 324 kcal., Węglowodany: 28,8 g., Białko: 19,2 g., Tłuszcz: 15 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *