W tłusty czwartek tradycji musi stać się zadość. Pączki jednak będą odłegłe od tradycyjnego podejścia – mniej okrągłe i lekko podobne do racuchów. A w środku – marchewka i rodzynki. Nietypowo? Tak, ale smacznie 🙂
Składniki:
250 g mąki
80 ml mleka
50 g cukru
25 g drożdży świeżych lub
60 g roztopionego masła
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
szczypta soli
150 g marchewki krojonej w kostkę
15 g cukru lub miodu
40 g rodzynek wcześniej namoczonych
ok. 1 l oleju.
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy rozczyn wlewając w zagłębienie w mące ciepłe (nie gorące) mleko, drożdże i cukier. Mieszamy składniki razem z częścią mąki i czekamy 5-10 minut, aż rozczyn wyrośnie. Dodajemy jajko, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zmrożoną marchewkę przesmażamy z cukrem lub miodem na małym ogniu, aż wyparuje woda.
Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy marchewkę i rodzynki, ponownie wyrabiamy.
Ciasto porcjujemy na małe kulki za pomocą łyżki i smażymy na głębokim tłuszczu tak, jak tradycyjne pączki. Uwaga! Jeśli rozgrzejemy olej zbyt szybko na dużym ogniu, to pączki będą z zewnątrz spalone, a wewnątrz niedopieczone.