Dla wszystkich, którzy zastanawiają się czy zjeść więcej niż jednego pączka w tłusty czwartek mamy propozycję: pączki z jabłek! Można ich zjeść wiele bez kalorycznych konsekwencji.
Pora: deser Rodzajdania: pączki Czasprzygotowania: ok. 40 minut Porcja: 10 osób
Składniki:
Jabłka:
10 małych jabłek winnych
ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
1 łyżka płynnego miodu
garść posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto:
5 jajek
120 g mąki
smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
cukier puder do oprószenia
lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza).
Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne zostawiając jednak “czapeczki” z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele. Inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z jabłek. Na wydrążone jabłka nakładamy “czapeczki”.
Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.
Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka tak, aby wypełniło szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.
Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć jabłka w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.