Orzechowo-serowa pierzynka do pyz, kopytek, klusek
25 sierpnia, 2014
Kiedy znudzi się nam tradycyjny smak klusek, możemy uatrakcyjnić go poprzez dodanie ciekawej pierzynki. Orzechy włoskie i parmezan nadadzą im lekko pikantny, korzenny smak. Sprawią, że odkryjemy nowe oblicze mączno-ziemniaczanych wyrobów.
Pora: obiad Rodzaj dania: dodatek Czas przygotowania: do 15 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
garść orzechów włoskich
20 g tartego parmezanu/corregio/grana padano
30 g masła
1 opakowanie kopytek, klusek lub pyz (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane).
Kluski gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy zmielone orzechy i podsmażamy przez chwilę na małym ogniu, uważając aby ich nie spalić.
Dodajemy kluski, mieszamy i podsmażamy z każdej strony aż kluski będą ciepłe. Porcje układamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Jeden komentarz
Malwinka
Z taka pierzynką muszą smakować rewelacyjnie!